Seger i första semifinalen för BC Luleå!


Jonathan Larsson spelade bara sju minuter i första semifinalen mot Uppsala Basket och hans tre poäng gjordes med ett skott i ett väldigt viktigt skede då BC Luleå höll på att hämta igen det lilla underläge man hamnat i tidigt i matchen. Hur coach Öqvist kände inför den trepoängaren gick inte att ta miste på…

Foto: Mattias Pettersson, BC Luleå

 

Efter tre raka segrar i kvartsfinalerna mot Umeå BSKT var det så dags för BC Luleå att kliva in i semifinalspelet mot Uppsala Basket ikväll. Ett helsvenskt och välcoachat Uppsala som har landslagsaktuella spelare på i princip varje position, det är alltså upplagt för en tuff serie i bäst av sju matcher.

 

Första perioden var Uppsala det lag som var lite mer på hugget, framförallt den otroligt snabbe Jonathan Person som lyckades ta sig genom BC Luleås försvar för att hitta effektiva avslut både för sig själv och sina lagkamrater. I perioden stod han för nio poäng och tre assist vilket innebar att han stod bakom 16 av Uppsalas 20 poäng i perioden. För hemmalaget var Yannick Anzuluni väldigt aggressiv och jobbade hårt för att ta sig till korgen varje anfall och väl vid korgen hittade en ofta rätt, åtta poäng i perioden blev det för Anzuluni. Ställningen inför andra perioden var 15 poäng för BC Luleå och 20 för Uppsala, för första gången det här slutspelet var Luleålaget under press.

 

Andra perioden fick hemmalaget bättre koll på Jonathan Persons attacker och spel kring screens vilket gjorde livet betydligt lättare. Samtidigt fortsatte Anzuluni att brunka sig till korgen och även BC Luleå som lag började hitta till bättre avslut efter en tveksam och till stor del stillastående inledning offensivt. Summan av att man lyckades kontrollera Person blev att Uppsala bara mäktade med fyra poäng de första fem minuterna av perioden vilket tillät BC Luleå att ta ledningen med 29-24. Men ett par snabba skott av Rickard Eriksson drog upp Uppsala till lika. Ett litet ryck av BC Luleå och en ilagd boll från den väldige Carl Engström innebar att BC Luleå kunde gå in i halvtidsvila med en knapp ledning 34-31.

 

Sen kom den tredje perioden. Jag kan knappt räkna hur många gånger jag fått skriva att BC Luleå kom ut och stängde butiken i den tredje perioden i år. Ikväll var känslan inte den samma. Anfallsspelet var stillastående och man kom inte upp i det bolltempo som behövs för att man ska komma till de lägen man vill. Det resulterade i att de första fem minuterna av perioden blev helt poänglösa för hemmalaget och Uppsala kunde gå upp i ledning, 34-38.  Under perioden sista två minuter klev Adam Rönnqvist fram och gjorde vad Adam Rönnqvist gör bäst. Sköt i bolluslingen. Två treor de sista minuterna och en spektakulär sekvens av Anton Saks och Quinton Upshur, som var två av matchens giganter för BC Luleå, innebar ändå att man kunde hålla en ledning inför fjärde perioden, 45-40.

 

Under den fjärde periodens inledning pendlade den ledningen mellan fyra och sju poäng tills Quinton Upshur efter lite drygt halva perioden drog i fem snabba poäng och utökade ledningen till tio poäng. Först då kändes det som att BC Luleå hade en ledning att spela på som kunde bära hela vägen in i kaklet. Men riktigt så säkert är det aldrig mot ett lag med så pass kapabla spelare som Uppsala. En trea av Alexander Lindqvist och en tip-in av Carl Engström innebar att ledningen med en och en halv minut kvar var nere på fem poäng. Men Brandon Rozzel var inte intresserad av att förlora den första semifinalen utan drog i fem poäng på tjugo korta sekunder som dödade matchen. En trea och en tung dunk från Rozzel och segern var ett faktum, slutsiffrorna skrevs till 72-59.

 

För BC Luleå stod Brandon Rozzel ut i poängkolumnen, vilket inte hör till ovanligheterna. Men Quinton Upshur och Anton Saks visade att det finns flera sätt att vinna basketmatcher på än att hinka i treor och coola dunkar. Båda spelade oklanderligt försvar och slet som vilddjur under båda korgarna och utan en eller båda av deras insatser ikväll hade segern suttit betydligt längre in för hemmalaget. Även Adam Rönnqvist trotsade sin iskalla första halvlek med ett par treor i den tredje perioden som bäddade bra inför fjärde. Det var helt enkelt, som vanligt, många som bidrog till att BC Luleå kunde ta ledningen i semifinalerna med 1-0 i matcher. Nästa match spelas på tisdag i Uppsala och den kan som vanligt ses på basketsverige.tv om inte möjligheten att ta sig dit finns.

 

Poäng BC Luleå: Brandon Rozzel 23, Yannick Anzuluni 22, Adam Rönnqvist 9, Quinton Upshur 9, Anton Saks 4, Jonathan Larsson 3, Tom Lidén 2

David Nilsson
[email protected]
Dela på Facebook