SM-guldet säkrat!


Tio långa år av väntan är över! SM-Guldet har återvänt till Luleå och Norrbotten!

Foto: Mattias Pettersson, BC Luleå

 

Förutsättningarna inför match i kväll var glasklara, vinst var lika med SM-guld och en eventuell förlust skulle innebära att serien vänder ner till Södertälje igen. Redan i första perioden visade BC-Luleå att det inte fanns några intentioner att behöva hoppa på flyget ner till Södertälje igen. Vid ställningen 6-8 mäktade BC Luleå med att smälla i 15 obesvarade poäng som innebar att ställningen istället hoppade till 21-8 och innan perioden var över hann ledningen växa till 26-12 efter en blytung trea av Luleåsonen Jonathan Larsson.

 

Andra perioden betonades mer av att lagen bytte poäng med varandra. Södertälje lyckades inte krypa betydelsefullt närmare men BC Luleå lyckades inte heller döda matchen även om spelet från hemmalaget var mycket bra. Man hade i princip hela matchen ett väldigt tempo både offensivt och defensivt. För hemmalaget var det till stor del Brandon Rozzel som stod för produktionen med elva poäng i perioden. Ledningen för BC Luleå in i andra halvlek var 13 poäng stor men hade varit 16 om inte för en mäktig trea av Södertäljes Thomas Massamba.

 

Snabbt i tredje växte ledningen till 20 poäng, mycket tack vare ett par treor av Rozzel. En sväng var ledningen nere i 12 men en time-out på det av Peter Öqvist samlade mannarna och två minuter senare var ledningen 19 poäng stor igen. Inför fjärde var ledningen exakt 20, igen drog Brandon Rozzel i en viktig trea.

 

20 poäng inför fjärde perioden är dock ingen säkerhet mot Södertälje och lite nerver blev det i matchen när gästerna började dra i skott. Toni Bozaca öppnade perioden som besatt för att ge sitt lag förutsättningarna att jobba ikapp. Efter fem spelade minuter var ledningen nere i 13 poäng och dörren hade öppnats lite på glänt för de regerande mästarna. Men precis som sist var allt som krävdes en time-out av Peter Öqvist så var allt på rätt köl igen. Adam Rönnqvist drar i en trea. Yannick Anzuluni pillar i en lay-up med lika spretande lemmar som Bambi på hal is. Rozzel drar i en trea. Ledningen är uppe i 22 poäng. Lite drygt två minuter kvar av matchen. 2700 personer står upp och klappar som en enda människa. Sakta men säkert börjar löpsedlar som firar SM-guld delas ut. Helt plötsligt har hela bänken på sig kepsar med guld-detaljer. Och när Yannick Anzuluni dansar på bänken tillsammans med Brice Massamba är det klart. Luleå får fira sitt första SM-guld på herrsidan på tio år.

 

Poäng BC Luleå: Brandon Rozzel 27, Yannick Anzuluni 24, Denzel Andersson 10, Adam Rönnqvist 9, Quinton Upshur 8, Jonathan Larsson 3, Anton Saks 3, Brice Massamba 3, Tom Lidén 2

David Nilsson
[email protected]
Dela på Facebook