BC Luleå-spelarna bakom historisk landslagsseger

Sveriges framtidslandslag spelade sin första match någonsin – och tog en historisk seger med 79-70.
Då stod BC Luleå-spelarna Anton Kobylak-Berglund och Daniel Hansson i centrum.
”Grabbarna fick ligga i och gjorde det riktigt bra”, säger Peter Öqvist, tränare för Sveriges framtidslandslag.

I måndags samlades Sveriges framtidslandslag för första gången någonsin.

Ett gäng spelare, som på sikt ska bli aktuella för A-landslaget, träffades i Östersund för en veckas läger och matchande.

Och under lördagen spelade framtidslandslaget sin första landskamp någon när Norge stod för motståndet.

”Det var jätteroligt med landskamp och att lira match med det här gänget. De har krigat på enormt med en hög träningsbelastning under veckan. Det har varit mycket att lära sig med grundspel, seniorlandslagets ’set plays’ och olika sätt att spela försvar på. Det har varit en full vecka och nu fick vi släppa ut gänget i match vilket var jätteroligt”, säger tränaren Peter Öqvist.

Mötet med Norge blev en jämn historia som grannlandet ledde med 21-20 efter tio spelade minuter.

Men allt eftersom Sverige skruvade upp den defensiva intensiteten kunde man koppla grepp och matchen och gå upp i ledning.

När det stod och vägde med några minuter kvar av fjärde perioden drog BC Luleå-spelaren Anton Kobylak-Berglund några tuffa skott som säkrade segern.

Sveriges framtidslandslag tog en historisk första vinst med siffrorna 79.70.

”En ganska svår uppgift med tanke på vilket typ av lag som vi förberedde det här gänget på. Vi har förberett oss för storvuxna lag och använt oss av seniorlandslagets taktik defensivt. Den taktik som de kommer att använda mot Tyskland och kanske även i februarifönstret. Det passade inte superbra mot ett kvickt och rörligt Norge. Grabbarna fick ligga i och gjorde det riktigt bra defensivt framför allt i andra halvlek”, säger Öqvist.

Finns det något mer som du ser positivt på?
”Jag tycker generellt att vi ökade vår intensitet och press på bollen eftersom. Även om Norge satte tuffa skott så tog det ändå vinden ur dem. Sett över hela matchen så fick Norge slita mer för sina poäng”.

Förutom Peter Öqvist, som till vardags även är tränare i BC Luleå, fanns två spelarrepresentanter i Sveriges framtidslandslag.

Ovan nämnde Anton Kobylak-Berglund samt Daniel Hansson.

Kobylak-Berglund satte sex trepoängare och blev poängbäst i laget med 20. Hansson levererade 29 stabila minuter och svarade för 13 poäng samt sex assist.

”Jag är mycket nöjd med Anton (Kobylak-Berglund) och Daniel (Hansson). De levererade riktigt fina matcher båda två så det var roligt för dem”, säger Öqvist.

Redo för nästa kliv i BC Luleå till hösten?
”Ja, de fortsätter att utvecklas som vi önskar”.

Under söndagen ställs man mot Norge en sista gång innan lägret med Sveriges framtidslandslag är över.

Matchen spelas klockan 14:30 och sänds via Solidsport på den HÄR länken.

”Det är samma sak. Vi har vår grundtaktik som vi vill försöka följa precis i den här matchen. Vi kommer att fortsätta på vårt spår som vi har tränat under veckan”.

Matchfakta

Sveriges framtidslandslag-Norge 79-70
(20-21, 22-15, 16-13, 21-21)

Poänggörare, Sverige: Anton Kobylak-Berglund 20, Daniel Hansson 13, R.T. Guinn 12, Anes Zekovic 9, Alexander Larsson 8, Niklas Larsson 6, Kevin Senghore-Peterson 5, Daniel Johansson 2, Gustav Hansson 2, Tim Schüberg 1, Simon Gunnarsson 1.

Anton Kobylak-BerglundDaniel HanssonLandslagPeter Öqvist

Fler nyheter

Bastugatan 6-8, 972 41 Luleå.
Öppettider, vardagar 09.00-16.00 (matchdagar 08.00-15.00)
0920-22 37 77