fbpx

Poängmaskinen som tog Sverige med storm

Rivalerna del 2/5 – Derrick Tarver

Han tog Svenska Basketligan med storm, slog poängrekord – och knöt aldrig skorna.
Derrick Tarver är poängmaskinen som var Plannja Baskets största hot mot guldet säsongen 2005/2006.
”Basketligan på den tiden hade några riktigt bra spelare”, säger Tarver.

Det här är den andra delen av BC Luleås nya intervjuserie – Rivalerna.

I fem delar kommer ni att få läsa djupgående intervjuer med några av Luleåklubbens största rivaler genom tiderna.

Den här gången riktar vi strålkastarna mot en av de absolut bästa poänggörarna som Svenska Basketligan någonsin sett – Derrick Tarver.

Tarver hamnade i Sverige och Solna Vikings av en ren slump.

Egentligen hade han ögonen på betydligt större ligor men på grund av att hans tvillingbror Darren fick hjärtstopp blev många lag avskräckta från att värva Derrick.

Men tack vare den amerikanske guarden Charles Thomas blev det alltså SBL för poängmaskinen.

”Det var intressant. Min bror Darren, som var ett NBA prospect på den tiden, fick hjärtstopp. Och eftersom vi är tvillingar var det många lag som var oroliga över det när jag gick ut college. Jag hade svårt att få jobb ute i Europa eftersom lagen var oroliga över det som hände min bror”, säger Derrick Tarver.

Han fortsätter:

”Solna hade precis skrivit kontrakt med Charles Thomas som jag kände från USA. Vi hade samma college-tränare, en kille som coachade LeBron James och är en jättebra coach. Charles ringde mig och undrade om jag var intresserad av att komma till Sverige”.

När vi når Derrick Tarver befinner han sig i sin nya, soliga hemstad Miami – långt ifrån höstrusket i Sverige.

Men så fort säsongen i Solna kommer på tal har han bara goda saker att säga.

”Jag älskar Sverige. Jag har spelat över hela världen men jag kommer alltid ihåg Sverige eftersom det var där min karriär verkligen började. Jag har vänner där som jag pratar med varje dag och en av mina vänner från Stockholm kommer faktiskt hit och hälsar på 1 december. Faktum är att jag har kommit tillbaka till Sverige nästan varje år sedan dess”, säger han.

Vad minns du av själva ligan?
”Basketligan på den tiden hade några riktigt bra spelare. Gerald Riley, Carlos Wheeler, Andrew Mitchell, Tommy Adams och jag själv för att nämna några. Många spelare som lirade det året var ganska bra om jag ska vara ärlig”.

Derrick Tarver blev fort en av svensk baskets stora stjärnor. Han snittade makalösa 33 poäng per match och var till synes ostoppbar.

Under säsongens gång bombade han i både 53 och 54 poäng när Solna besökte Pontushallen. Han slog även hela ligans poängrekord när han stoppade i 59 mot Norrköping Dolphins den 29 november 2005.

Tarver blev sedan utsedd till årets guard, årets artist och MVP. Men den egna framgången var ingenting som överraskade honom.

”Jag var inte särskilt överraskad över hur jag spelade eftersom jag alltid varit en bra poänggörare. Jag var mer glad över hur bra det gick för laget. Men det var en bra upplevelse för mig framför allt när det kommer till att lära sig hur man beter sig som proffs. Det var bra att jag hade Charles Thomas, Leslie Myrthil och Mattias Sahlström som kunde komma med tips om hur man tar hand om sig själv”, säger Tarver.

Han fortsätter:

”Jag är en hetsig, passionerad kille så det var bra att jag hade några veteraner runt omkring mig”.

Solna Vikings tog sig hela vägen till SM-final där just Plannja Basket stod som motståndare.

Väl där gjorde tuffingen Jim Enbom och hans grönklädda lag ett exceptionellt försvarsjobb på Derrick Tarver. Mycket tack vare det kunde Luleålaget besegra Solna med 4-1 i matcher och därmed förklara sig svensk mästare igen.

”Jag kommer ihåg att Plannja hade en väldigt bra tränare (David Visscher). De hade en bra strategi för att få bollen ur mina händer. Jag minns inte exakt vad de gjorde men de kämpade hårt för att jag skulle släppa den”, säger Tarver.

Minns du något mer?
”När vi mötte dem under grundserien slog vi dem på hemmaplan och borta var vi med ända till slutet. Men i finalerna kontrollerade de oss lite grann. Det var ett bra lag och jag älskade att spela mot Plannja. Det var roligt. Hallen var full med publik, fansen var fantastiska och de hejade högljutt på sitt lag”.

Förutom poänggörandet blev Derrick Tarver känd för två saker under sin säsong i Sverige:

1. Han är nära vän med NBA-superstjärnan LeBron James.

2. Han knöt aldrig sina basketskor.

Det senare blev något av ett stående skämt i lagen han spelade i. Och faktum är att han aldrig stukat foten under sina år som aktiv basketspelare.

”Jag knöt aldrig mina skor för att jag har väldigt starka anklar. Så är det än i dag när jag tränar. Folk tyckte alltid att det var konstigt. Men jag spelade basket tills jag var 35 och stukade aldrig foten nog hårt för att missa en match. Hur galet är det?”.

Det är ganska galet.
”Jag tänkte aldrig på det tills min tränare sa ’Derrick, du knyter ju inte skorna’. Sen blev det ett stående skämt i laget att jag skulle knyta skorna när någon spelade nog bra försvar på mig (skratt)”.

Efter sejouren i Svenska Basketligan spelade Derrick Tarver bland annat i Italien, Ryssland, Irak, Libanon och Israel.

Som 35-åring valde han att avsluta karriären och fokusera på familjen och företaget hemma i USA.

”Jag hade en bra karriär. Jag fick resa en hel del, träffade min fru i Ryssland och vi har en son tillsammans nu. Jag spelade länge och förvaltade mina pengar väl. Nu äger jag tre företag som det går ganska bra för. Allting har gått riktigt bra och allt började i Sverige”.

I dag är Tarver 38 år gammal och äger bland annat gymföretaget ’Rise Nation’ som har anläggningar i Miami, Cleveland och Los Angeles.

Där händer det ofta att han får besök av en kär gammal vän. Nämligen Los Angeles Lakers-spelaren LeBron James.

”Det är min ’boy!’. Vi träffades alldeles precis och han la upp ganska nyligen på Instagram när han besökte mitt gym. Han kommer hit hela tiden. Det är faktiskt ganska stort måste jag säga”.

HistorikRivalerna

Fler nyheter

Bastugatan 6-8, 972 41 Luleå.
Öppettider, vardagar 09.00-16.00 (matchdagar 08.00-15.00)
0920-22 37 77