Krönika: ”Vi hoppas att ni fortsätter stå upp för BC Luleå”

Under torsdagen kom beskedet att publikrestriktionerna står kvar.

Det kommer fortsatt bara att tillåtas 50 personer på läktaren i våra idrottshallar.

Beslutet var väntat. Just nu ser vi en viss höjning av antalet som drabbas av covid-19 – och det vore konstigt om idrotten i det läget valde att tillåta fler åskådare.

Vi inom BC Luleå hoppas och tror att 50-gränsen inte blir långvarig. Att vi inom kort får släppa in 500 personer i Luleå Energi Arena under våra hemmamatcher.

Ni som sitter på våra läktare är Sveriges bästa basketpublik. Och ni är en stor del av upplevelsen när BC Luleå spelar.

Vi längtar förstås tills vi kan välkomna er tillbaka till arenan igen.

Med det sagt så har vi en beredskap för situationen vi befinner oss i. Vi har en plan för hur det kommer se ut med 50 åskådare, en andra för hur vi ska skapa ett smittskyddssäkert arrangemang med 500 på läktaren och en tredje för när vi kan spela inför fullt hus igen.

Förhoppningsvis får vi anledning att utnyttja alla de planerna den här säsongen.

Det är ingen hemlighet att vi har och kommer att tappa intäkter vad gäller biljetter- och årskortsförsäljning. Vi har inte kunnat vara lika offensiva med försäljningen av årskort som vi skulle velat.

Det är ett ekonomiskt bortfall som vi måste leva med och anpassa oss efter under hela säsongen.

Vi står till 100 procent bakom det beslut som SBL tog i våras att avsluta säsongen och ställa in slutspelet. Men det har naturligtvis gjort att vi fått vidta åtgärder för att täcka upp för pengabortfallet.

Vår kanslipersonal har permitterats och vi har fått lägga ned planerna på ett Europacup-spel. Vi har fått vara försiktigare i träningsspelandet, tagit in våra spelare senare än vanligt och sänkt lönebudgeten.

Vi inser även att vi måste se över hur vi som organisation jobbar framöver.

Vi lever i en pandemi. Det gör att vi behöver vara anpassningsbara och redo att ställa om snabbt när det svänger och nya situationer uppstår.

Men under pandemin har våra samarbetspartners verkligen varit förstående och ställt upp på ett fantastiskt sätt. De försöker hjälpa oss utifrån sina förutsättningar och det är vi enormt tacksamma för.

Att vi dessutom lever och verkar i Sveriges bästa idrottskommun, som stöttar och förstår, betyder massor för oss som förening.

Både kommunen och våra samarbetspartners inser vikten av elitidrott i samhället. Det är en lyx som gör oss tryggare under dessa svåra tider.

Många av er kommer inte att kunna se våra matcher på plats i Luleå Energi Arena till en början. Men vi hoppas att ni fortsätter stå upp för BC Luleå och följer oss även hemifrån.

Våra två första matcher för säsongen kommer att sändas via SVT. Det har aldrig någonsin hänt förut att våra två inledande omgångar visas på nationell TV.

SVT kommer ett sända ett antal SBL-matcher löpande under säsongen. Det är ett positivt besked som kommer att stärka BC Luleås varumärke och höja intresset för svensk basket i stort.

För att få tillgång till alla matcher, för alla lag i serien, inklusive slutspel – så uppmanar vi er att köpa SBL Play-kortet och se dem via webb-tv.

Och när det gäller de sportsliga målsättningarna är allting precis som vanligt inom BC Luleå.

Vi har alltid sagt i den här föreningen att när säsongen börjar ska det kännas som att vi har ett lag som är bra nog att spela SM-final.

Är man i final så har man möjlighet att vinna guld – och det är den situationen vi vill befinna oss i.

Alla som är arbetar med elitidrott vet att det är en oförutsägbar bransch och att det inte alltid blir som man planerat. Men vi vill åtminstone ha den känslan.

Hur det än är så kommer korgen att vara 305 centimeter hög när allting börjar.

Lars Mosesson
Klubbdirektör i BC Luleå

KrönikaLars Mosesson

Fler nyheter

Bastugatan 6-8, 972 41 Luleå.
Öppettider, vardagar 09.00-16.00 (matchdagar 08.00-15.00)
0920-22 37 77