Luleå-tränarens nya prestigeuppdrag som landslagstränare

Här är BC Luleå-tränaren Peter Öqvists prestigeuppdrag.
Han blir förbundskapten för nya ”framtidslandslaget” för herrseniorer.
”Det känns sjukt inspirerande”, säger Öqvist.

I dag presenterade Svenska Basketbollförbundet att man lanserar nya ”framtidslandslag” för seniorer.

Det är ett sätt att fylla det gap som funnits mellan U20- och seniorlandslaget. Och för att förbereda fler spelare för vad som krävs för att spela internationellt.

Head coach för herrarnas framtidslandslag är BC Luleås Peter Öqvist som ser fram emot sitt nya prestigeuppdrag.

”Det känns sjukt inspirerande och det ska bli kul att jobba med blågult igen. Det var några år sedan nu. Det känns riktigt, riktigt rolig faktiskt”, säger Peter Öqvist.

Varför tycker du att det behövs framtidslandslag?
”Det finns definitivt ett hål att fylla där i steget mellan U20 och upp till senior. Det är en flaskhals och ska vi har nya generationer spelare redo så behöver de få lite internationell erfarenhet på resan. Det finns massvis med namn jag kommer att tänka på som hade mått bra av ett framtidslandslag”.

I coachstaben ingår även Boris Balibrea (Wetterbygden Stars) och Panagiotis Nikolaidis (Köping Stars).

Det är tillsammans med dem och landslagschefen Fredrik Joulamo som ett program ska börja att tas fram.

”Vi är i uppstarten så det kommer att handla om att bygga ett program tillsammans med förbundet, Fredrik Joulamo (landslagschef) och övriga coacher som jag är supernöjd med. Boris Balibrea från Wetterbygden och Panagiotis Nikolaidis från Köping”, säger Öqvist.

Peter Öqvist har tidigare varit verksam inom flera olika nivåer av de svenska ungdomslandslagen. Han är även varit förbundskapten för Islands herrseniorer och varit med och byggt upp den verksamheten från grunden.

”Det ska bli kul att börja bygga det här programmet först och främst. Det är säkert inte färdig produkt som vi kommer att se nu i sommar. Men det är en uppstart på det här laget. Sen är det otroligt viktigt med selektering och att vi hittar rätt spelare, rätt typ av profil till det här laget bland våra svenska spelare”.

Han fortsätter:

”Det kommer inte att vara en lätt uppgift. Det finns jättemånga spelare som är i ett sjok. Skickliga, väldigt talangfulla och har potential att nå hög nivå. Det gäller att hitta rätt urval bland de här spelarna”.

På damsidan är Luleå Baskets David Visscher head coach. Han assisteras av Micke Johansson från BG Luleå och Viktor Bengtsson från Telge.

Framtidslandslagens nya coacher

Herrar: Head coach Peter Öqvist (BC Luleå). Assisterande coacher: Panagiotis Nikolaidis (Köping Stars) och Boris Balibrea (Wetterbygden Stars).

Damer: Head coach David Visscher (Luleå). Assisterande coacher: Viktor Bengtsson (Telge) och Mikael Johansson (RIG Luleå).

LandslagPeter Öqvist

Fler nyheter

Bastugatan 6-8, 972 41 Luleå.
Öppettider, vardagar 09.00-16.00 (matchdagar 08.00-15.00)
0920-22 37 77