fbpx

Luleåtalangens nya utmaning – på en av världens främsta skolor

Efter tre år med BC Luleå Ungdom är det dags för nästa stora steg.
Till hösten studerar Luleåkillen Edvin Berhan, 19, vid anrika Harvard University.
”Jag vet inte om jag hunnit smälta det”, säger han.

Edvin Berhan, 19, tar studenten från Luleå gymnasieskola under juni månad.

Då har han avslutat tre års studier vid NIU basketgymnasium (nationell idrottsutbildning) med naturvetenskaplig inriktning. Där har han fått möjligheten att träna basket under skoltid och spela matcher med BC Luleås ungdomslag.

Tre år som han ser tillbaka på med glädje.

”Det har varit bra. Jag trivs väldigt bra med att träna på morgnarna och man mår bra resten av dagen efter ett träningspass. Det är ofta bra pass där vi kör fys eller basket. Under trean har det varit mycket att välja själv – men oavsett har det varit en genomkörare för kroppen. Jag ångrar inte en sekund att jag valde NIU på gymnasiet”, säger Edvin Berhan.

Till hösten väntar en ny och häftig utmaning för Berhan. Han har blivit antagen att studera vid en av världens främsta skolor. Det handlar närmare bestämt om det anrika amerikanska colleget Harvard University – och flyttlasset går 19 augusti.

”Man blir lite chockad när man kollar vilka personer som har studerat vid Harvard. Jag vet inte om jag hunnit smälta det. Det känns lite konstigt ibland”, säger Berhan.

Behövde du fundera länge innan du tackade ja?
”Jag fick veta att jag kom in i december och har funderat ett tag. Jag sökte till några fler skolor också – bland annat Columbia i New York som jag också kom in på. Nu valde jag Harvard och 1 maj var deadline för att ta sitt beslut”.

Idén om studier i USA kläcktes tidigt för Edvin Berhan. Han har inspirerats av sin mamma som pluggade i Wyoming under sin ungdom och sökte därför själv till ett utbytesår i Sacramento (Kalifornien) under gymnasiet.

Det gav honom ett smakprov på livet i USA och fick honom att drömma om studier vid just Harvard.

”När jag var där borta tyckte jag att det var kul så jag testade att ta deras motsvarighet till högskoleprov (SAT). Jag fick ungefär samma resultat som personer som går på Harvard. Jag tänkte att det bara var att söka och se hur det går”.

Vilken studieinriktning kommer du att välja?
”Jag tycker att det är svårt. Jag några idéer om det ska vara biologi, teknik, ekonomi eller något annat. Jag tror inte att en viss inriktning är bättre än någon annan. Om jag hade pluggat i Sverige hade det nog blivit någon ingenjörsutbildning”.

Under high school-året i Sacramento spelade Edvin Berhan med skolans basketlag. Det fick honom att uppskatta den goda basketutbildningen som han fått i sin hemstad och inte minst i BC Luleå Ungdom.

”Jag lärde mig att uppskatta vilka fantastiska coacher vi har i BC Luleå. Coachen som jag hade i Sacramento var inte lika kunnig och inte så schysst heller. Vilken tur vi har haft med tränare som Janne (Johansson) Håkan (Larsson), Andreas (Aldrin) och Jonatan (Axelsson)”.

Själv tror han inte att det kommer bli spel med Harvards NCAA-lag som håller hög nationell nivå inom collegebasketen.

Men på något sätt planerar Berhan att hålla sig aktiv inom idrotten under sina kommande år i USA.

”Skollaget är riktigt bra och där tror jag inte att jag har en chans (skratt). Men det finns möjligheter att hålla på med basket på en lägre nivå inom skolan. Det är ju ändå 15 000 elever totalt så det finns utrymme för att ha internturneringar och sådant”.

BC Luleå U19

Fler nyheter

Bastugatan 6-8, 972 41 Luleå.
Öppettider, vardagar 09.00-16.00 (matchdagar 08.00-15.00)
0920-22 37 77