Massambas offensiva explosion bakom 19 raka segern

SBL:s ledande poänggörare, Corban Collins, hamnade tidigt i foulproblem.
Då tog ledaren Thomas Massamba en mer offensiv roll – och gav BC Luleå 19 raka segern mot Jämtland Basket.
”Jag tog på mig det lasset”, säger han efter vinsten med 99-95.

Amerikanen Corban Collins leder SBL:s poängliga med ett snitt på över 21 poäng per match.

Men när BC Luleå gästade Jämtland Basket hamnade stjärnan i tidiga foulproblem. Flera minuter innan halvtidsvilan drog han på sig sin tredje foul och fick därmed inte samma tid ute på golvet som han är van vid.

Då blev någon annan tvungen att kliva fram i poänggörandet. Och denna någon blev landslagsguarden Thomas Massamba.

”Corban är vår leading scorer just nu och när han hamnar i foulproblem måste någon annan steppa upp. Jag tog på mig det lasset och var väldigt aggressiv. Annars brukar jag ta ett steg tillbaka och låta Corban skjuta när han blir het”, säger Thomas Massamba.

Mötet med Jämtland blev en svängig historia som inte avgjordes förrän i slutminuterna.

Visst, BC Luleå tog en tidig ledning med tio poäng efter tio spelade minuter. Men hemmagänget kämpade sig i kapp och när den första halvleken var över ledde Luleålaget endast med en poäng.

”Vi började bra och spelade riktigt bra i den första quartern. I andra låter vi dem komma in lite i slutet. Jag tycker att vi borde haft en tiopoängsledning i halvlek. Tredje börjar vi också starkt men hamnar i lite foulproblem och det dikterar matchen. De kan vara aggressivare än oss eftersom vi hamnar i foulnöd”, säger Massamba.

Men när det hela skulle avgöras var det BC Luleå som var hetast. Anfört av bakplansgeneralen Thomas Massamba kunde man besegra Jämtland med 99-95 och därmed ta den 19 raka segern mot Östersundslaget.

Massamba var poängbäst i Luleå med 25 poäng. Lägg sedan till sju assist och fem returer i hans statistikrad.

Även Denzel Andersson stod för en stark insats med 16 poäng, 13 returer och fyra blockar.

”Vi följer vår gameplan och genomför det vi sagt innan matchen. Det var många som blev involverade offensivt och då är vi svårscoutade som lag. Vi hade fem spelare över tio poäng och det är så vi ska ha det”, säger han.

Hur viktigt var det att få studsa tillbaka efter en tuff förlust mot Umeå senast?
”Mentalt är väldigt skönt och bra. Nu är det ett litet också och vi får in en ny spelare (Earvin Morris). Det var väldigt tufft att förlora på det sättet vi gjorde hemma. Vi är skyldiga våra fans en ny match och nu måste vi börja komma in i ’playoff mode’. Om två månader är det dags för slutspel”.

Matchfakta

Jämtland Basket–BC Luleå 95–99
(14–25, 34–24, 23–24, 24–26)

Poänggörare, BC Luleå: Thomas Massamba 25, Tavarius Shine 19, Corban Collins 18, Denzel Andersson 16, Robert Gilchrist 13, Daniel Hansson 6, Brice Massamba 2.

Poänggörare, Jämtland Basket: Teyvon Myers 34, Adam Rönnqvist 31, Andrew Smith 11, R.T. Guinn 6, Oliver Gehrke 5, Nicholas Paulos 5, Gustav Hansson 2, Daniel Johansson.

Klicka här för att se fullständig statistik.

Jämtland BasketMatchThomas Massamba

Fler nyheter

Bastugatan 6-8, 972 41 Luleå.
Öppettider, vardagar 09.00-16.00 (matchdagar 08.00-15.00)
0920-22 37 77