fbpx

Öqvist hyllar domarna efter sista sekunden-förlusten

Finalreprisen mot Norrköping Dolphins slutade med en sista sekunden-förlust för BC Luleå.
Efter matchen hyllade tränaren Peter Öqvist domartrion som fick rycka in med kort varsel.
”Jag tycker att det är ett styrkebesked från basketstaden Luleå”, säger han efter förlusten med 77-79.

Stämningen var på topp inför finalreprisen mellan BC Luleå och Norrköping Dolphins

2028 personer hade letat sig till Luleå Energi Arena och det var bäddat för basketfest.

Men det var gästande Norrköping Dolphins som förde matchen under drygt tre och en halv period. Och det hela skulle komma att avgöras under den absolut sista sekunden.

”En tuff match där jag tycker att vi presterade mestadels. Vi gjorde en fantastisk comeback. Den sista situationen är sådant som jag egentligen trivs väldigt bra med. En mot en mot en guard och jag fick honom att ta ett tufft skott”, säger Robert Gilchrist.

Med under tre och en halv minut kvar av den fjärde perioden låg BC Luleå under med nio poäng.

Tack vare några stora spel från amerikanerna Corban Collins och Tavarius Shine kom hemmalaget ikapp och med 18 sekunder kvar att spela var ställningen 77-77.

Med tiondelar kvar att spela tog Anton Saks, som spelade med BC Luleå i fjol, en offensiv retur och la i den avgörande poängen.

Norrköping Dolphins vann med 79-77 och den sista situationen blev omdiskuterad i efterhand.

”Jag tycker verkligen inte att skottet borde ha räknats. Men det var inte där vi förlorade matchen egentligen. Det var i returtagningen tidigare under matchen. Vi gav dem för många offensiva returer och extra chanser att göra poäng”, säger Gilchrist.

Han fortsätter:

”Vi har en ny match om 48 timmar (mot Wetterbygden på bortaplan). Det gäller att släppa det här, ladda om och vara redo att spela väldigt snart igen”.

Den ordinarie domartrion dök aldrig upp till matchen mellan BC Luleå och Norrköping.

Med extremt kort varsel kallades därför de tidigare elitdomarna Ricard Lundberg, David Lövgren och Niklas Flymalm in för att döma.

Efter matchen passade BC Luleå-tränaren Peter Öqvist på att hylla deras insats.

”Jag tycker att det är ett styrkebesked från basketstaden Luleå. Det är otroligt att situationen uppstår men att vi har tre grabbar av den kvaliteten som kan gå in är fantastiskt. Jag tycker att de gör det med bravur. Det är omöjligt för dem som Luleådomare att döma bort det där sista skottet. Det går inte för dem. All heder till deras insats och det är bara synd att det är i den här matchen som situationen uppstår”.

Under den andra perioden var tyvärr olyckan framme för BC Luleå. Forwarden Daniel Alexander vred till knäet och blev tvungen att bäras av planen på bår. Han spelade sedan inte mer i matchen.

I skrivande stund är det oklart exakt hur allvarlig skadan är.

Matchfakta

BC Luleå–Norrköping Dolphins 77–79
(19–24, 20–17, 17–25, 21–13)

Poänggörare, BC Luleå: Robert Gilchrist 22, Corban Collins 19, Thomas Massamba 16, Tavarius Shine 9, Denzel Andersson 5, Daniel Alexander 3, Tim Kearney 3.

Poänggörare, Norrköping Dolphins: Shakir Smith 18, Joakim Kjellbom 16, Jonathan Dubas 15, Andreas Person 8, Anton Saks 8, Mikael Lindquist 5, Tyler Flack 4, Anes Zekovic 3, Tim Schüberg 2.

Publik: 2 028.

Klicka här för att se fullständig statistik.

MatchNorrköping DolphinsPeter ÖqvistRobert Gilchrist

Fler nyheter

Bastugatan 6-8, 972 41 Luleå.
Öppettider, vardagar 09.00-16.00 (matchdagar 08.00-15.00)
0920-22 37 77