fbpx

Peter Theisz: ”Vi skulle nypa Plannja i pungen”

Rivalerna del 3/5 – Peter Theisz

Han förklarade sig kung över Södertälje, skulle ”nypa Plannja i pungen” och vann sitt första SM-guld i sin sista match.
Möt Peter Theisz – en av Plannja Baskets stora rivaler.
”De var storebror och laget som man alltid ville slå”, säger han.

Det här är den tredje delen av BC Luleås intervjuserie – Rivalerna.

I fem delar kommer ni att få läsa djupgående intervjuer med några av Luleåklubbens största rivaler genom tiderna.

I den här texten har vi valt att fokusera på den tidigare landslagsguarden Peter Theisz som spelade med både Södertälje Kings och Sundsvall Dragons i SBL.

Men det var i den förstnämnda klubben som resan började. Och redan som 17-åring blev han uppkallad att göra sin första ligamatch.

”Jag spelade i division I med Tälje Basket och det var influensa i Södertälje Kings där halva laget blev sjuk. Vi skulle möta Alvik med legendarer som Roland Rahm i spetsen. Bill Magarity (tränare) ringde mig och sa ’du har blivit upplyft till A-laget – och by the way – du ska starta”, säger Peter Theisz.

Han fortsätter:

”Det kan inte vara många rookies som har fått starta i sin första ligamatch. Det var väldigt smart av Bill som gav mig förtroende och höjde mitt självförtroende direkt. Sen spelade jag inte mer än 10-15 minuter – men ändå”.

Efter några säsonger i Södertälje Kings var det dags för nästa anhalt i Peter Theisz basketresa.

Inför 1995/1996 värvades han till Sundsvall Dragons med löftet om att han kunde spela point guard. Även om han, enligt egen utsago, kanske inte behärskade det just då.

”Jag var ingen riktig point guard på den tiden. Jag var mer en spelare på position två som inte kunde skjuta eller dribbla med högerhanden. Mötet med Jay Anderson (tränare) och Anders Jansson (klubbdirektör) i Stockholm blev väldigt speciellt. De frågade mig om jag kunde spela point guard och jag svarade ’ja, det kan jag’ (skratt)”.

Hur var det att spela i Sundsvall?
”Som stockholmare att flytta upp till Sundsvall var jättelångt och jätteannorlunda. Jag minns när jag skulle presenteras på en presskonferens utanför Ikea i Birsta. Då såg jag folk som hade åkt från Haparanda och tältat med sina campingbilar. ’Var fan har jag hamnat någonstans?’, tänkte jag då (skratt). Men det var en väldigt spännande och lärorik tid”.

Hur var laget du kom till?
”Det var spännande personligheter, minst sagt. Jag var 19 år och skulle vara point guard och styra och ställa. Då hade jag ’Biffen’ Jacobsson, Per Hammarström, Danilo Martinovic, Johnny Roberson och J.D. Sanders att styra upp. Alla de spelarna var ju halv-psychos som inte kunde ett enda spel och bara ville skjuta. Så det blev en väldigt bra skola för mig”.

Efter fyra år med Sundsvall Dragons var det dags för nya äventyr för Peter Theisz. Han hade precis avslutat ekonomistudierna som han skött vid sidan av elitbasketen och var nu redo att satsa fullt ut på sin sport.

Det tog honom till Österrike där han spelade som proffs under två säsonger.

”Det var ganska tufft att plugga samtidigt som jag spelade. Men när jag blev klar kände jag att jag verkligen ville satsa på basketen. Då köpte jag ett Playstation, flyttade ned till Österrike och tränade väldigt mycket. Det gav självklart effekt och var väldigt roligt”.

Inför säsongen 2001/2002 var tanken att Theisz skulle stanna kvar och leva proffslivet i Österrike.

Men när han var på väg tillbaka till landet, efter unversiadspel med Sveriges landslag i Kina, lät hans agent meddela att klubben han spelade för hade gått i konkurs.

Då vände Peter Theisz hem till Södertälje Kings där man tog sig hela vägen till SM-final. Och väl där väntade inget annat lag än Plannja Basket.

Det gick ända till en femte och avgörande SM-final i ett fullsatt Delfinen.

”Jonas Larsson hade väl en skottprocent på 70 eller någonting den matchen. Vi var rätt kassa då egentligen. Vi hade Waldo Teppans som tränare men bytte till Jonte Karlsson och Per Stümer och fick ett rejält uppsving. Men då hade Plannja ett riktigt bra lag och var värdiga vinnare”.

Har du några minnen från den avgörande matchen?
”Fan vad jobbigt, kände jag. Det jag har på näthinnan är när Plannja tar emot guldmedaljerna och sedan springer Anders Rönndahl runt och låtsasskriker och slänger upp skor till publiken. Då blev jag förbannad. Det minns jag (skratt)”.

Matchen innan uppstod tumult mellan Peter Theisz och Plannja-ikonen Dennis Aulander.

Det ledde till ett kaxigt uttalande i lokaltidningarna.

”Fjärde finalen i Scaniarinken ledde vi mot Plannja och matchen var mer eller mindre avgjord. Jag vevade igång publiken och då kom Dennis Aulander fram och skulle puttas så att det blev lite gruff. Då sa jag till tidningarna att ’han kanske är kung i Luleå men i Södertälje är det jag som är kung’ eller något sånt ödmjukt (skratt)”.

Efter finalförlusten testade Peter Theisz lyckan utomlands igen. Den gången blev det spel i Ungern som varade under en säsong.

Sedan var det dags att avsluta karriären där den började – med Södertälje Kings.

2004/2005 bestämde sig Theisz för att göra sin sista säsong som elitbasketspelare. Drömmen var så klart att få vinna sitt första och enda SM-guld.

Och den drömmen gick faktiskt i uppfyllelse.

”Det blev vår tur. Vi hade ett ganska tunt lag men alla var hyfsat hela när det skulle avgöras vilket gjorde att vi hade sju-åtta duktiga spelare som kunde göra minuter”, säger Theisz.

I semifinal mötte man Plannja Basket i en stentuff serie. Ännu en gång gick det till en femte och avgörande fight i Luleå.

Men säsongen 2004/2005 var det Södertäljes tur att vinna. Och i den avgörande matchen tändes hela laget av ett stort spel från just Peter Theisz.

”David Visscher (tränare) skulle skrika instruktioner till Håkan Larsson. Men Håkan hörde inte det riktigt så han vände sig om mot David och då var jag framme och snodde bollen och gjorde en öppen layup. Det blev något slags momentum för oss efter det och vi kunde vinna den matchen”.

Några dagar innan det i Täljehallen rök Theisz ihop med just Håkan Larsson efter en sekvens i slutsekunderna av en match.

Larsson gick upp och smällde i en dunk när lagen bara skulle spela ut klockan – och det gillades inte av Södertäljes bakplansgeneral som lät Plannja-stjärnan veta vad han tyckte om det.

”Jag gav honom feedback på nära håll (skratt)”, säger Peter Theisz.

Hur var matcherna mot Plannja Basket på den tiden?
”Det var någonting helt annat. Det var laget man jagade och Södertälje hade innan vi vann guld en torka på tolv år tror jag. De var storebror och laget som man alltid ville slå”.

Han fortsätter:

”Innan vi vann mot Plannja så gick vi ut och sa att vi skulle ’nypa dem i pungen’. Då tror jag att Mats Olsson på Expressen skrev att det var tur att det inte var Jens Stålhandske som sa det (skratt)”.

Södertälje Kings vann den femte semifinalmatchen med 83-80 och avancerade till SM-final mot Sundsvall Dragons.

För Peter Theisz innebar det ett kärt återseende med sin gamla klubb och ett ultimat läge att vinna sitt första SM-guld i sin sista säsong.

”Jag var tydlig med att jag skulle sluta efter det året. Det blev lite snack inom laget om att jag inte ville sluta med en finalförlust och ville ha hjälp från grabbarna. Det blev ett ’go’ i laget med en coach som hade örat mot marken. Så det blev väldigt lyckat”.

Södertälje inledde med att direkt hamna i ett 0-2-underläge mot Sundsvall. Men sedan vände det för Peter Theisz gäng.

Fyra raka segrar följde och Theisz fick vinna guld inför hemmafansen i Scaniarinken.

”Att vinna SM-guld på hemmaplan i sin sista match och att man aldrig vunnit något i hela sin karriär alltså… Det var inte som Håkan Larsson som kunde sätta sitt guld på hyllan bland alla dem andra. Det här var en klubb som inte vunnit på tolv år, min sista match och ett lag med sju eller åtta egna produkter. Lite den där amerikanska cinderella story-varianten”.

30 år gammal valde sedan Peter Theisz att avsluta sin karriär som elitbasketspelare. Ett beslut som han inte ångrat en sekund sedan han fattade det.

”Det är ganska slitigt och relativt oglamouröst att vara basketproffs. Sen hade jag en utbildning som jag inte kunde dra nytta av. Jag är heller inte byggd som en basketspelare. Jag var en hjulbent träningsprodukt och inte den där som studsade upp och dunkade. Jag fick träna lite hårdare än alla andra och det sliter rätt mycket”.

I dag har han hunnit bli 43 år gammal och jobbar med inköp, förhandlingar och avtal på Lantmännen.

”Det är den pulsen jag får. Matchpulsen lyser med sin frånvaro och den direkta feedbacken med applåder eller sågningar i någon lokaltidning finns inte. Det är ett utvecklingssamtal per år men jag får lite kickar av att förhandla och mina arbetsuppgifter som ändå är roligt”.

Men bara för några dagar sedan gjorde faktiskt Peter Theisz comeback på basketplanen. Och nu har han en hälsning till de tidigare rivalerna i Plannja Basket.

”Du får hälsa alla gamla gubbar där uppe att jag har gjort comeback. De får vara försiktiga nu”.

HistorikRivalernaSödertälje Kings

Fler nyheter

Bastugatan 6-8, 972 41 Luleå.
Öppettider, vardagar 09.00-16.00 (matchdagar 08.00-15.00)
0920-22 37 77