Presskonferens LF Basket – Umeå BSKT

Öqvist, P - presskonferens

En nöjd Peter Öqvist tänker ägna lördagen åt att njuta segerns sötma tillsammans med sitt lag. På söndag fortsätter arbetet.

Foto: Mattias Pettersson, LF Basket

 

LF Basket fick till en riktigt smakstart på säsongen när man hemmaslog nykomlingarna Umeå BSKT i Luleå Energi arena. Stora förändringar har skett inom klubben sedan förra säsongen med ny huvudtränare och en till största delen ny spelartrupp. Höstens träningsmatcher har gett mersmak och på fredagskvällen var det dags att visa vad allt arbete lett till så här långt. Publiken i Luleå Energi Arena får antas vara mycket nöjd med vad de fick se.

Efter en klar seger med nästan 30 poäng mot Umeå BSKT var det av uppenbara skäl skillnad på de båda coachernas humör under presskonferensen som följde på matchen. Gästande coachen Jesper Gustavsson tyckte inte att matchen var någon rolig historia och han hävdade att han såg tendenser hos hans lag att gå utanför ramarna redan i premiärmatchen mot Jämtland tidigare i veckan. En tydlig spelplan finns, men spelarna har alldeles för lätt att hitta på egna grejor som det övriga laget inte är bekväma med.

– Jag tror att det har att göra med att vi inte kan komma till avslut och då slänger vi bort bollen. Vad hade vi? 21 turnovers? Vi kom inte till avslut, vi blev stressade av det LF gjorde och då gick vi utanför spelplanen istället för att göra det vi egentligen hade tänkt oss. Vi slängde bort bollen, fick skott i lägen som vi inte ville ha vilket ledde till att vi inte hade spelare som kunde säkra bakåt och stoppa LF:s snabba uppspel. Att spela så här funkar kanske mot lag som Jämtland, men inte mot ett lag som är lika snabbt eller snabbare än oss.

Moderator Ludvig Wästfelt undrade om coach Gustavsson kände att hans lag måste – så att säga – ”jobba sig in i ligakostymen”. Gustavsson:

– Ja, självklart är det så. Jag kommer inte att dra i någon panikbroms över det här, men det visar ju ändå en svaghet. Den kommer att visa sig tydligt när vi tittar på matchen igen imorgon och jag tror att det kommer att bli en bra läropeng för oss. Det tror jag absolut.

När Jesper Gustavsson var klar med sin lilla utläggning var det dags för en sprudlande glad Peter Öqvist att ta vid:

– Ska jag börja köra? Ja, jag är jättenöjd. Vi fick matchen att se ut precis som vi ville att den skulle se ut. Det var många som fick komma in och bidra och göra poäng. Som matchen utvecklade sig så fick det lite mindre rutinerade gardet visa upp sig också, och det är såklart roligt att de fick göra det.

Vad gäller matchbilden i stort tyckte Öqvist att Umeå störde LF:s rytm genom hela första halvleken med hjälp av sitt zonförsvar. Vi har ett ganska atletiskt och fysiskt lag som brukar försöka ta bollen till korgen mer än vad vi kunde idag. I halvlek hade vi nästan ett 50/50-förhållande mellan två- och trepoängförsöken. Det blev bättre i andra halvleken då vi tog hand om bollen på ett bättre sätt och spelade som vi ska. Sen finns det såklart massor av saker som vi kan förbättra, men jag vill inte gå in på dem nu. Jag vill bara inte göra det. Idag har jag varit så kopiöst övertänd från morgon till kväll, så nu tänker jag bara slappna av och njuta resten av den här kvällen. Jag tror jag ska göra det imorgon också, så vi tittar nog på video på söndag. Nu njuter vi av att det är igång igen och att vi är på rull.

Pressens representanter som var på plats under presskonferensen var naturligtvis nyfikna på hur coach Peter Öqvist känt sig senaste tiden och då särskilt sista tiden inför uppkast:

– Jag har varit nervös. Jag har varit stingslig, småirriterad. Så uppe i varv så att min normala ”power-nap” misslyckades. Jag låg och tittade i taket i två timmar istället innan jag åkte ner till arenan.

Följdfrågan blev förstås om det här är något som händer ofta inför matcher i coach Öqvists fall:

– Näe, det var NU. Jag var laddad, jag har längtat efter att få komma igång inför hemmapubliken. En nytändning helt enkelt.

Fem minuter in i matchen var hemmacoachen redan så uppeldad och inne i matchen att kavajen åkte av. Engagemang genererar värme.

– Gjorde den det? Det var nog när vi sköt treor och det blev långa returer som vi inte greppade. Det ska sägas att Umeå nöp bra. De straffade oss direkt. Vid långa returer gjorde Umeå oftast poäng på kontring. Det var nog då kavajen flög.

LF:s skytte från trepoängslinjen var exeptionellt bra i den här matchen. Mot slutet av matchen sjönk procenten något för att till sist stanna på 47 procent, men en bra bit in i matchen var den uppe och snuddade vid 60 procent. Haukur Pálsson satte tre av fyra försök, Tim Kearney och Adam Rönnqvist två av två vardera, Christopher Ryan ett av fem, Alex Wesby fem av tio samt Alexandros Sigkounas ett av tre. 42 av lagets totalt 92 poäng i matchen producerades alltså från trepoängslinjen, vilket inte är något som luleåpubliken varit bortskämda med på senare år. Här grep assisterande coach Håkan Larsson skämtsamt in med en kommentar:

– Då skulle ni se träningarna. Det här var ingenting.

Redan under Quality Hotel Cup syntes tydligt att Alexandros Sigkounas kommer att bli en kraft att räkna med under den nu inledda säsongen. Greken är själva sinnebilden av en allroundspelare. Han räknas som powerforward, men kan lika gärna kliva ut och agera som guard och skytt när så krävs likväl som att han verkligen kan kliva in i gröten under korgen och riva åt sig returer över betydligt längre spelare än honom själv. I fredagens match blev hans slutfacit tolv returer, tio poäng, fem assist och två steals. De siffrorna visar verkligen vilken enormt bred kompetens Sigkounas besitter. Coach Öqvist:

– Ja, Alexandros var duktig från start till slut. Vi vet ju att både ”Kino” (Jaraun Burrows, reds anm) och Alexandros är bra passningsspelare. Det är en av anledningarna till varför vi ville ha dem hos oss. Vi ser också att Haukur Pálsson skrapar ihop sju assists från position två och tre (shooting guard/shooting forward, reds anm). Det är inte lätt att göra. Det innebär en hög procent av assists sett till hur många gånger man har bollen. Alex Wesby hade två assists idag och han brukar normalt ligga högre, men han hissade treor istället.

Under websändningen av matchen påpekade expertkommentatorn Dennis Pihl att LF Basket totalt hade 23 assists och sju turnovers i matchen. Statistiskt intresserade räknar ofta ut en kvot som visar förhållandet mellan dessa två fakta kallad assist-to-turnover ratio. I mötet med Umeå var den kvoten höga 3,3. För att få något att jämföra med kan nämnas att NBA-mästarna San Antonio Spurs hade en kvot på 1,9 under sina hemmamatcher förra säsongen och att Los Angeles Clippers guardstjärna Chris Paul hade högsta kvoten i NBA förra säsongen med 4,3. Man räknar ut denna kvot eftersom att en missad assist leder till att bollen hamnar i motståndarlagets händer. Därför säger kvoten en hel del om hur skickliga spelarna är i sitt passningsspel, och i hemmapremiären fungerade det alltså anmärkningsvärt bra.

En av pressens representanter på presskonferensen ställde frågan om hur viktigt det var att få ”lufta hela truppen” under matchen. Peter Öqvist kommenterade då att det viktigaste faktiskt inte var just det utan snarast att laget kunde spela matchen på det sätt de ville och att de mer bärande spelarna kom igång och kände sig trygga i sina roller. Öqvist:

– Ynglingarna kommer att utvecklas under resans gång och bli bättre och bättre. De kommer att bli mer och mer redo att ta roller i laget. Ännu viktigare var därför att de bärande spelarna fick hitta rytmen.

Inledningsmatchen innebar en riktig smakstart på säsongen 2014-2015, men det innebär inte att det inte finns saker att jobba på för laget. Coach Öqvist poängterade bland annat att han inte var helt nöjd med hur det defensiva spelet fungerade. I vissa situationer fungerade inte samarbetet tillfredsställande inom laget vilket gjorde att man kom lite på efterkälken och fick jaga onödigt mycket på egen planhalva. Det tror han dock tror kommer att bli bättre allteftersom kemin mellan spelarna blir bättre.

Efter detta avslutades presskonferensen och medan pressrepresentanterna lämnade lokalen började undertecknad att tänka på hur känslan är inom laget sett lite utifrån. Efter att ha bevittnat en del träningar under hösten samt bytt lite ord med både spelare, tränare och klubbledning så känns det lite som ett pånyttfött LF Basket. Efter några tunga säsonger känns det nu betydligt lättare. Känslan är att det här kan gå bra. Riktigt, riktigt bra. Den känslan tar vi med oss och låter den bära laget och alla basketintresserade norrbottningar framåt under fortsättningen av den här säsongen.

Mattias Pettersson

Fler nyheter

Bastugatan 6-8, 972 41 Luleå.
Öppettider, vardagar 09.00-16.00 (matchdagar 08.00-15.00)
0920-22 37 77