Retro: Rönndahl och den skånska invasionen

Dennis Aulander och Vincent Lundahl lade grunden för en skånsk invasion i Luleå.
Anders Rönndahl följde i deras fotspår, blev förälskad i staden och klubben och vann två SM-guld under Plannja Baskets storhetstid.
”Tiden i Luleå har gett mig otroligt mycket”, säger han.

Forwarden Anders Rönndahl är en av flera skåningar som blivit framgångsrika i Plannja Basket.

Rönndahl kom till klubben mitt under storhetstiden och gjorde sin första säsong 2000/2001 under tränaren Bill Magarity. Han gjorde sig känd för sin uppoffrande spelstil, sin allroundkunnighet och blev klubben trogen under fyra säsonger.

Men Anders Rönndahl är varken den första eller sista skåningen som gjort succé i Luleå. Dennis Aulander, Vincent Lundahl, Martin Pahlmblad och Johan Åkesson är några som är värda att nämnas sammanhanget.

Och Rönndahl har en teori varför det blivit så många.

”Tanken har slagit mig flera gånger. Återigen tror jag att man får möjligheten. Sen tror jag att man haft lyckade värvningar i Vincent och Dennis som lite grann har banat väg och varit ambassadörer för skåningarna. Sen har det liksom fortsatt. Man har tagit dit rätt människor som passat in i gruppen”, säger Anders Rönndahl.

Men på sistone har vi inte haft en enda skåning.
”Ändå lyckades ni vinna i våras? Det är imponerande”.

Det måste ha varit ett undantag som bekräftar regeln.
”Ja, jag antar det”.

Innan Anders Rönndahl skrev på för Plannja spelade han med konkurrenten Södertälje. Han gjorde tre säsonger där innan Bill Magarity hörde av sig och ville ta honom till Norrbotten.

När det samtalet kom behövde han inte mycket betänktetid

”Framför allt så hade man hört talas om inom basket-Sverige att Plannja var väldigt professionellt. Jag funderade inte många sekunder när väl kontraktet kom. Det var en självklarhet. Det totala intrycket var väldigt, väldigt proffsigt. Allt från Lasse Lundgren som sjukgymnast till ‘Robban’ (Åkerström) som team manager eller Mosesson som klubbdirektör”.

Hur trivdes du i Luleå?
”Jag trivdes fantastiskt bra.. Dels fick man otroligt bra förutsättningar. Sen kom jag ganska snabbt in i laget, blev mottagen väldigt väl av Jonas Fredriksson som var lagkapten då. Han såg till att jag skulle bli en i gänget. Men även Dennis (Aulander) och Vincent (Lundahl) och John Rosendahl som jag hade spelat med i landslaget”.

Den stora höjdpunkten under Anders Rönndahls säsonger i Plannja Basket var när han vann sitt första SM-guld. Det kom säsongen 2001/2002 och blev klubbens fjärde i ordningen.

”Det var helt fantastiskt. Speciellt för att det var mitt och Jonas Larssons första guld. Jag kommer också alltid att minnas när vi spelade suproleague borta mot Maccabi Tel Aviv i första machen. Det var en riktigt häftig grej”.

Han fortsätter:

”Sen är det små och roliga detaljer som man varit med om. Allt ifrån en träning ute i Sunderbyn till någon rolig resa när vi var och körde skoter inför slutspelet. Det finns så otroligt många grejer”.

Det var hyfsat tryck i Delfinen (numera Coop Norrbotten Arena, ishall) på den tiden.
”Ja, det var galet! Den känslan går inte riktigt att beskriva. Jag har aldrig vunnit mot Luleå som motståndare. Då har jag ändå spelat i basketligan i rätt så många år. Jag behövde flytta till Luleå för att kunna vinna”.

Under sin spelarkarriär hann Rönndahl med att representera fyra olika klubbar i Sveriges högstaserie. Han gjorde även en säsong som utlandsproffs i franska pro B-laget Besancon och gjorde totalt 41 A-landskamper för Sverige.

Men efter fyra raka säsonger i Plannja valde han att testa lyckan i just Besancon.

”Drömmen hade alltid varit att bli basketproffs utomlands. Jag kände att jag hade tillräckligt bra statistik för att söka mig utomlands så jag tog chansen när den dök upp. Men det var inget lätt beslut – absolut inte. Det var många gånger man vände och vred på det”.

Efter ett år som utlandsproffs flyttade Anders Rönndahl hem till Helsingborg igen. Där blev det fyra säsonger ytterligare innan han valde att lägga skorna på hyllan.

Ja, förutom en snabb comeback i basketettan med 08 Stockholm för några år sedan.

”Min kompis satt med i 08 Stockholms styrelse och de hade skadeproblem. Det var några jag kände i laget som frågade om jag inte kunde vara med. Jag skulle bara behöva spela matcherna nere i Skåne. Det var en rätt så bra deal tyckte jag”.

I dag arbetar Anders Rönndahl, 40, som teknisk säljare för Öresundskraft. Där jobbar han med projektering och fiberutbyggnad.

Däremot är han inte engagerad i någon basketförening.

”Jag har ingen aktiv roll i någon klubb eller så. Det är mer att jag följer NBA och Jonas Jerebko och tittar tabellerna i svenska basketligan. Jag har varit och sett Borås Basket några gånger eftersom jag har god kontakt med Jonas Larsson (klubbdirektör)”.

Fler nyheter

Bastugatan 6-8, 972 41 Luleå.
Öppettider, vardagar 09.00-16.00 (matchdagar 08.00-15.00)