fbpx

Så gick uttagningarna till NIU och BC Luleå U19

I torsdags hölls uttagningar till NIU Basket i Luleå.
Tyresse Ogbonna var en av många killar som sökte till gymnasieutbildningen.
”Det är nästa steg i min utveckling”, säger han.

Nationell Idrottsutbildning i basket är till för den som vill kombinera elitträning med studier på gymnasiet.

I Luleå finns ”NIU Basket” för både killar och tjejer och under torsdagen hölls en gemensam uttagning för elever födda 2003 i Hälsans Hus.

Tyresse Ogbonna, från BK Höken, är en 36 spelare som var på plats under uttagningarna.

”Jag söker till NIU Basket för att jag vill bli bättre och det är nästa steg i min utveckling. Det har gått hyfsat bra”, säger Tyresse Ogbonna.

Vad vill du visa upp för tränarna?
”Jag vill visa upp att jag kan vara en playmaker. Att jag kan avsluta och göra poäng”.

De som blir antagna till NIU tränar både under skoltid samt under eftermiddagarna.

Killar spelar sedan matcher på fritiden med BC Luleå U19 – och tjejerna får göra detsamma med Luleå Baskets motsvarighet.

BC Luleå U19 spelar matcher i U19-serien, herrar division II och deltar i ett antal cuper både nationellt och internationellt.

”Det skulle vara roligt. Jag känner många i det laget och de brukar åka och spela i Litauen en gång om året. Jag vill göra det”, säger Tyresse Ogbonna.

Vad tror du om dina chanser att komma in?
”Jag tycker att de är ganska höga”.

Stefan Karolin är ytterst ansvarig för basketens NIU. Och han berättar att det är många olika parametrar som vägs in under uttagningarna.

”Du har fem program som du kan söka för att komma in på NIU. Sedan är det sportsligt intag efter vilket vi tror kan nå en nationell elit vilket NIU står för”, säger Stefan Karolin.

Han fortsätter:

”Då försöker man titta på vilka som håller att träna i tre år och vilka kan utvecklas. Redan nu har vi ett väldigt bra samarbete med BC Luleå. Målet är till att börja med att vi ska kunna producera spelare till BC Luleås A-lag”, säger Karolin.

Under uttagningsdagen testas spelarnas tekniska och fysiska förmågor. Det i olika övnings- och spelmoment som pågår från morgonen till eftermiddagen.

”Vi tittar givetvis på det tekniska. Men också hur man rör sig både i anfall och försvar. Under övningarna tittar vi mycket på hur spelarna tar till sig instruktioner och hur de sedan utför det när det blir matchsituation”.

Totalt sett över tre årskurser finns det 21 platser för killar och lika många på tjejsidan. Men det är inte ett bestämt antal som tas in varje år.

”Det varierar. Ibland tar vi in åtta stycken – ibland tar vi in fem stycken. Det beror lite på årskullarna och hur de kommande spelarna ser ut”.

Stefan Karolin lyfter fram den röda tråden som finns mellan NIU och elitbasketlagen i Luleå. Man har ett nära samarbete med både BC Luleå och Luleå Basket.

”NIU har en röd tråd genom elitlagen. På kvällarna är det mer spelmoment och under dagarna tränar man rent tekniskt hur det ska genomföras. Vi bryter ned det och nöter en hands-stötpassningar, V-cuts ute på vingen eller flare screens. Det är en helhet från morgnarna till kvällsträningarna”.

BC Luleå U19

Fler nyheter

Bastugatan 6-8, 972 41 Luleå.
Öppettider, vardagar 09.00-16.00 (matchdagar 08.00-15.00)
0920-22 37 77