Svensk collegespelare väljer BC Luleå

Här är nästa svenska framtidsman som väljer spel med BC Luleå.
Det handlar om den 203 centimeter långe Vilgot Larsson, 23, som ”återvänder” till Luleå efter collegespel.
”Jag har alltid varit en schweizisk armékniv”, säger Larsson.

BC Luleå fortsätter att bygga en ny stomme med unga, stora och mångsidiga forwards.

Den senaste rekryteringen heter Vilgot Larsson och är en 203 centimeter lång forward som senast kommer från fyra år på college i USA.

”Jag tycker att det är skitkul. Jag spelade ett år på basketgymnasiet i Luleå innan jag drog till Spanien. Det känns asbekvämt, asskönt och askul. Det blir roligt att komma tillbaka och börja proffskarriären med BC Luleå”, säger Vilgot Larsson, 23.

Trots sin unga ålder har Vilgot Larsson hunnit med tre år på University of Maine, ett år på Hill College och två år i spanska Joventut Badalonas ungdomsverksamhet.

Innan dess gick han ett år på basketgymnasiet i Luleå. Och det var förstås en viktig parameter när han valde att skriva kontrakt med BC Luleå.

”Det betyder ganska mycket. Jag har en bra känsla för staden och de relationerna jag har sedan innan bidrog till mitt beslut. Jonatan Arvidsson till exempel har jag gått i samma klass som och bott med under varje landslagsläger i fem-sex år. Jag har inte varit på många ställen som känns mer hemtrevligt än Luleå även fast jag inte kommer därifrån”, säger Larsson.

Under sin sista säsong på college snittade Vilgot Larsson 6.8 poäng och 3.4 returer på drygt 23 spelminuter per match.

Och han beskriver sig själv som en ”schweizisk armékniv” som basketspelare.

”Jag är en stor och rörlig spelare och kan spela på flera positioner. Det tror jag kommer funka bra med hur coach Peter Öqvist vill spela. Jag tror att jag passar bra in i BC Luleås DNA helt enkelt. Jag har alltid varit en schweizisk armékniv som spelare. I landslaget har jag haft mer av en defensiv roll men jag kan också jobba mycket offensivt och läser spelet bra”, säger han.

BC Luleås tränare Peter Öqvist tycker att Vilgot Lasson är en perfekt rekrytering och kommer passa väl in i den nya svenska stomme som håller på att byggas.

”Det känns jättebra och Vilgot passar perfekt in i att börja bygga en ny svensk stomme i BC Luleå. Det är en framtidsman som ändå har hunnit med samtliga ungdomslandslag. Jag tror att han kommer passa bra in i vårt spel med tanke sin smartness och mångsidighet. Vilgot klarar av att fylla många olika roller både offensivt och defensivt”, säger tränaren Peter Öqvist.

BC Luleås klubbdirektör Lars Mosesson håller med och gläds med att ännu en från Larsson-familjen tar plats i klubben.

Vilgot är nämligen storebror till succérookien Pelle Larsson som spelade med BC Luleå säsongen 2019/2020.

”Vilgot är en oslipad diamant som vi hoppas ska spela i Luleå under många år framöver. Han har haft framträdande roller i ungdomslandslag och har helt rätt profil för årets lag och det vi vill göra i framtiden. Lite extra kul att vi också får in storebror Larsson i vår förening”, säger klubbdirektör Lars Mosesson.

Spelarfakta

Namn: Vilgot Larsson
Ålder: 23
Position: Forward
Nationalitet: Sverige
Längd: 203 centimeter
Vikt: 98 kilo
Tidigare klubbar: University of Maine (college, USA), Hill College (college, USA), Joventut Badalona (Spanien), RIG Luleå, Skuru IK

Lars MosessonNyförvärvPeter ÖqvistVilgot Larsson

Fler nyheter

Bastugatan 6-8, 972 41 Luleå.
Öppettider, vardagar 09.00-16.00 (matchdagar 08.00-15.00)
0920-22 37 77