Sverige vidare i kvalet till EM 2021

En vinst mot Danmark – och en förlust mot Vitryssland.
Det räckte för Sveriges herrlandslag skulle bli klart för det stora kvalet till EM 2021.
”Otroligt skönt för Sverige”, säger guarden Thomas Massamba.

I torsdags kunde Sveriges basketlandslag besegra Danmark på hemmaplan efter en rysare.

Allt som återstod för att svenskarna skulle bli klart för det stora kvalet till EM 2021 var ett bortamöte med Vitryssland.

Och förbundskapten Hugo Lopez mannar behövde bara undvika en förlust med mer än 27 poäng för att det skulle bli verklighet.

”Man måste vara ärlig. Vi visste att vi hade lite marginal och då är det svårt att få ut 110 procent av sig själv. Medan Vitryssland spelade för allting liksom”, säger BC Luleås representant i blågult – Thomas Massamba.

Matchen i sig var inte mycket att skriva hem om för Sverige. Man hamnade i ett sexpoängsunderläge efter tio spelade minuter och det fortsatte sedan att växa under resten av matchen.

Till slut hade Sveriges landslag förlorat med 60-73 efter en jobbig skyttekväll och förlust i returtagningen.

”Vi tappade nog matchen i den andra quartern. Hela matchen sköt vi öppna skott men missade dem och då tappar man momentum. De satte sina skott, spelade inför sin hemmapublik och domarna var lite tuffa mot oss. Man får ingenting gratis här. De spelade fysiskt mot oss och tog bort några grejer samtidigt som vi missar helt öppna skott”, säger Massamba.

BC Luleås Thomas Massamba var dock en av lagets bättre spelare i bortamötet med Vitryssland.

Han spelade närmare 25 minuter, gjorde fem poäng, tog tre returer och skickade iväg sju assist.

”Jag är en spelare som har många olika sätt att spela på. I sista matchen här tycker jag att jag gjorde ett bra skott. Jag sköt mina öppna skott, var aggressiv och hittade mina medspelare i bra lägen. I försvaret gjorde jag också bra ifrån mig. Jag åker hem och är nöjd med mitt spel i båda matcherna”, säger han.

Trots förlusten blev Sverige gruppsegrare och är nu alltså klart för huvudkvalet till EM 2021. Det kommer att spelas under fyra kvalfönster med start till hösten.

Kvalgruppen kommer att lottas i slutet av augusti.

”Det viktiga för oss är att vi gått vidare och får spela mot de större lagen. Otroligt skönt för Sverige att få visa att vi kan spela. Vi har saknat några viktiga spelare men jag är stolt över killarna som varit här och jag vill ge en eloge till dem”.

Matchfakta

Vitryssland-Sverige 73-60
(23-17, 13-13, 23-17, 14-13)

Poänggörare, Sverige: Johan Löfberg 16, Ludvig Håkanson 7, Erik Rush 7, Viktor Gaddefors 6, Thomas Massamba 5, Alexander Lindqvist 5, Nick Spires 4, Carl Engström 4, Charles Barton Jr 3, Mikael Lindquist 3.

Klicka här för att se fullständig statistik.

LandslagThomas Massamba

Fler nyheter

Bastugatan 6-8, 972 41 Luleå.
Öppettider, vardagar 09.00-16.00 (matchdagar 08.00-15.00)
0920-22 37 77