Tidigare NBA-spelare förstärker BC Luleå

Han har gjort ett år med det klassiska NBA-laget New York Knicks.
Men den kommande säsongen spelar guarden Toure’ Murry för BC Luleå i SBL Herr.
”Det är en fantastisk möjlighet”, säger han.

Säsongen 2013/2014 spelade Toure’ Murry med New York Knicks i NBA.

Totalt blev det 51 matcher i Knicks och ett snitt på 2.75 poäng samt 7.3 minuter per match.

Men från och med den här hösten kommer den 30-årige guarden att tillhöra BC Luleå.

Han blir därmed den tredje spelaren i Luleåklubbens historia som värvats efter spel i världens bästa basketliga (övriga är Carl Thomas och Keith McLeod).

”Det är en fantastisk möjlighet. Jag ser fram emot att träffa mina nya lagkamrater och tävla om mästerskapstiteln tillsammans med dem”, säger Toure’ Murry.

Toure’ Murry är en 196 centimeter lång guard med en imponerande meritlista.

Förutom nämnda New York Knicks har han även tillhört NBA-klubbarna Washington Wizards och Utah Jazz.

Han har dessutom ett gäng säsonger i NBA G-League i bagaget och har även spelat i länder som Italien, Grekland, Turkiet och Tyskland.

I BC Luleå förväntas han bli en bärande spelare som bidrar på båda sidor av planen.

”Jag har pratat mycket med coach Peter (Öqvist) om hur min roll kommer att se ut. Det är också viktigt för mig att vi har roligt ute på planen som lag och trivs tillsammans. Då kan vi nå hur långt som helst”, säger Murry.

Hur var det att spela i NBA?
”NBA var alltid min barndomsdröm. Att få chansen att spela för en så anrik klubb som New York Knicks var fantastiskt. Det är en tid i mitt liv som jag uppskattar väldigt mycket och det har fått mig att se basket på ett annat sätt”.

Vad är det viktigaste du lärde dig under den tiden?
”Professionalismen. Det betyder allt. Din karaktär och hur du tar dig an varje dag. Jag fick vara runt så många ’hall of famers’, draft-ettor och fantastiska spelare. Att se hur de kommer till jobbet varje dag, med vetskapen att de tjänar miljontals dollar, och ändå har den där ödmjuka inställningen till att jobba hårt. Jag försöker imitera det som jag fick se hos dem”.

BC Luleås tränare Peter Öqvist har arbetat under lång tid för att hitta rätt spelare till årets lagbygge.

Att kunna kontraktera Toure’ Murry är han naturligtvis mycket nöjd med.

”Det är kul att vi fått den här amerikanska platsen fylld efter en lång sommar av sonderande på spelarmarknaden. Vi tror att Toure’ kommer fylla rollen som vi söker efter på ett perfekt sätt”, säger BC Luleås tränare Peter Öqvist.

Vad kommer Murry att bidra med?
”Han är duktig både offensivt och defensivt, är en vass målgörare och har erfarenheten som vi strävat efter att få in. Det ska bli väldigt kul att jobba med honom”.

Peter Öqvist tror att Toure’ Murry kommer att komma till sin rätt i BC Luleås spelstil.

”Offensivt söker han efter en lite annorlunda roll än vad han hade i Benfica i fjol där han fick organisera spelet mer. Dels så spelar vi annorlunda än dem med ett anfallsspel där det går lite kvickare. Dels så har vi också Adam Rönnqvist, Jonte Arvidsson och Danne Hansson på ett-två-positionen. Det gör att Toure’ blir perfekt i sin mer naturliga roll som två-trea”.

BC Luleås klubbdirektör Lars Mosesson kommenterar klubbens senaste tillskott.

”Det är bra att vi hittat en rutinerad spelare med erfarenhet från många starka ligor däribland den bästa i världen. Vi är väldigt nöjda med här värvningen och är övertygade om att han kommer passa in utmärkt hos oss”, säger Lars Mosesson.

SPELARTRUPPEN 2020/2021

Axel Nordström, forward.
Adam Rönnqvist, guard.
Denzel George, guard/forward.
Alexander Yemane, forward.
Jonatan Arvidsson, guard.
Daniel Hansson, guard.
Steven Davis, forward.
Toure’ Murry, guard.

Spelarfakta

Namn: Toure’ Murry
Position: Guard
Längd:
196 centimeter
Vikt:
91 kilo
Ålder:
30
Tidigare klubbar:
Benfica (Portugal), Promitheas Patras (Grekland), Ratiopharm Ulm (Tyskland), Yeşilgiresun Belediye (Turkiet), HKK Zrinjski Mostar (Bosnien), Unione Cestistica Casalpusterlengo (Italien), Sioux Falls Skyforce (NBA G-League, USA), Texas Legends (NBA G-League, USA), Washington Wizards (NBA, USA), Rio Grande Valley Vipers (NBA G-league, USA), Idaho Stampede (NBA G-League, USA), Utah Jazz (NBA, USA), Erie Bayhawks (NBA G-League, USA), New York Knicks (NBA, USA), Wichita State University (college, USA)

Lars MosessonNyförvärvPeter ÖqvistToure' Murry

Fler nyheter

Bastugatan 6-8, 972 41 Luleå.
Öppettider, vardagar 09.00-16.00 (matchdagar 08.00-15.00)
0920-22 37 77