Tuff publikfavorit är klar för BC Luleå

Här är spelaren som ska hålla rent under korgarna för BC Luleå.
Den 206 centimeter långe forwarden Andrew Smith – som lär bli en stor publikfavorit.

”Med sin tuffhet och atletiska spelstil kommer han att bli en publikfavorit”, säger BC Luleås tränare Peter Öqvist.

BC Luleå har gjort klart med sitt första nyförvärv för säsongen 2021/2022.

Det handlar om den 206 centimeter långe lettisk-amerikanske forwarden Andrew Smith som har ett förflutet i SBL.

”Det är en spelare som vi känner till väl. Han kommer att hjälpa oss defensivt, i returtagningen och ger oss en storlek som vi kanske saknade i fjol. Han kommer även att fungera bra offensivt för oss med sin fart, atletism och mångsidighet. Att han dessutom känner Adam Rönnqvist väl sedan tidigare och de två har sprungit runt och hittat varandra under en tidigare säsong ger oss förhoppningsvis en kortare startsträcka till hösten vilket är en fördel”, säger BC Luleås tränare Peter Öqvist.

Smith är 28 år gammal och har bland annat spelat i Tyskland, Lettland och Nederländerna tidigare.

Han har också spelat med Jämtland Basket och Södertälje BBK i Svenska Basketligan.

Just det betydde mycket när BC Luleå valde att kontraktera honom.

”Det är mycket tryggare när vi kunnat se Andrew på nära håll tidigare. Vi vet mer vilken spelare vi får. Det känns kul och vi tror att han kommer passa väldigt bra hos oss i BC Luleå”, säger Öqvist.

Andrew Smith är känd för sin explosiva spelstil och höga energi. Och BC Luleås tränare Peter Öqvist tror att han kommer bli en favorit bland fansen i Luleå.

”Underhållningsvärdet på Andrew Smith är högt. Med sin tuffhet och atletiska spelstil kommer han att bli en publikfavorit och stå för stor fredagsunderhållning i Luleå Energi Arena”.

Andrew Smith själv ser fram emot att återvända till en liga som han känner till väl.

”Jag är exalterad. Jag trivs bra i Sverige och var framgångsrik när jag spelade här tidigare. Ligan passar mitt sätt att spela basket och jag är övertygad om att jag kommer göra bra ifrån mig igen”, säger Andrew Smith.

Under sin säsong med Jämtland Basket, 2018/2019, spelade han tillsammans med BC Luleå-guarden Adam Rönnqvist.

Och just Rönnqvist spelade en stor roll när Andrew Smith bestämde sig för Luleå.

”Adam gjorde det mycket mer komfortabelt för mig. När jag gjorde min research märkte jag att det håller på att byggas ett nytt BC Luleå. Men jag såg att Adam skulle vara kvar och han var spelaren i Jämtland som jag klickade väldigt bra med. Som stor spelare är det extremt viktigt att känna till vem som är min point guard. Det var ärligt talat en stor del av varför jag valde att skriva på för BC Luleå”, säger Smith.

Vad kan fansen förvänta sig av dig som spelare?
”Det känns fantastiskt att ens kunna prata om fans igen. Jag ser väldigt mycket fram emot att spela inför publiken i Luleå som är en av de bästa i Sverige. De kan förvänta sig att jag spelar med hög energi samt spelar ovanför ringen i både anfall och försvar. Jag kan sätta treor, blocka skott och dunka bollen. Jag kommer kunna ge mycket energi till publiken”.

Spelarfakta

Namn: Andrew Smith
Ålder: 28
Position: Forward
Nationalitet: USA/Lettland
Längd: 206 centimeter
Vikt: 100 kilo
Tidigare klubbar: Science City Jena (Tyskland), Södertälje BBK, Donar Gröningen (Nederländerna), Jämtland Basket, SC Rasta Vechta (Tyskland), Jurmala (Lettland), Liberty University (college, USA)

Andrew SmithNyförvärvPeter Öqvist

Fler nyheter

Bastugatan 6-8, 972 41 Luleå.
Öppettider, vardagar 09.00-16.00 (matchdagar 08.00-15.00)
0920-22 37 77