fbpx

Två Luleåspelare i startfemman – då vann Sverige stort

Två BC Luleå-spelare tog plats i det svenska landslagets startfemma.
Då vann Sverige mot Vitryssland med 87-59.
”Vi gjorde båda ett väldigt bra jobb”, guarden Thomas Massamba.

Under torsdagskvällen var det förkval-match till EM för det svenska basketlandslaget.

Sverige ställdes mot Vitryssland på hemmaplan och det var debut för den nya förbundskaptenen Hugo Lopez.

En del nya ansikten syntes i landslagstruppen – och dessutom fick två BC Luleå-spelare chansen i startfemman. Nämligen Denzel Andersson och Thomas Massamba.

”Det är alltid skönt att representera Sverige. Men extra skönt att få göra det med BC Luleå bakom mig. Det är längesen som en Luleå-spelare varit i landslaget och i dag fick både jag och Denzel (Andersson) starta. Vi gjorde båda ett väldigt bra jobb också”, säger Thomas Massamba.

Sverige inledde matchen med en stark defensiv men hade svårt att skjuta i bollen. Trots att man kom till bra lägen offensivt.

Det gjorde att hemmalaget låg under med 19-20 efter tio spelade minuter.

Men efter det lossnade spelet för Thomas Massambas gäng. Ludvig Håkanson blev den offensiva injektion från bänken som laget behövde. Och under resten av matchen handlade det mesta om Sverige.

Slutligen kunde de blågula vinna med övertygande 87-59 mot Vitryssland.

”Vi började med att missa många öppna skott och de tog många offensiva returer och gjorde poäng på det. Det var lite nerver för flera spelare som aldrig hade startat en landslagsmatch i början. Men efter ett tag lossnade det och det blev enklare att spela”, säger Massamba.

Har det varit svårt att ställa om till ett nytt spel och ny tränare på så kort tid?
”Vi hade en gameplan under hela tiden som vi var tillsammans. Det handlade om returer och försvar. Sättet vi spelade försvar på hjälpte oss i anfall så att vi kunde pusha bollen. Vi följde gameplanen till 110 procent”.

Hur spelar Sverige under den nya förbundskaptenen Hugo Lopez?
”Vi spelar väldigt snabbt och försöker undvika pick and rolls. Det är ett nytt system och ett nytt sätt att spela på. Men också många nya spelare i truppen som man inte lirat med på ett tag”.

Thomas Massamba spelade 18:34, gjorde tre poäng, tog fem returer och skickade ut fem assist under matchen.

Denzel Andersson landade på fem poäng, sex returer och två blockar under 13:10 minuters speltid.

”Jag gör väldigt mycket som inte syns i statistiken i dag. Jag spelade bra försvar på deras amerikanska point guard och tog bort honom helt i andra halvlek. Denzel gjorde sin andra match som landslagsspelare, stod på sig och gjorde det han skulle göra”.

Matchfakta

Sverige-Vitryssland 87-59
(19-20, 19-9, 26-16, 23-14)

Poänggörare, Sverige: Ludvig Håkansson 21, Christopher Czerapowicz 11, Alexander Lindqvist 11, Simon Birgander 11, Nick Spires 10, Erik Rush 6, Denzel Andersson 5, Johan Löfberg 4, Thomas Massamba 3, Charles Barton 3, Carl Engström 2.

Klicka här för att se fullständig statistik.

Denzel AnderssonLandslagMatchThomas Massamba

Fler nyheter

Bastugatan 6-8, 972 41 Luleå.
Öppettider, vardagar 09.00-16.00 (matchdagar 08.00-15.00)
0920-22 37 77